Skip to main content

Historie

het persoonlijke verhaal van Robert

1959

Kleine jongen

Als kleine jongen was ik al gefascineerd door geluid.
Vooral het geluid dat uit de radio kwam trok meteen mijn aandacht.

Robert Radio

Op negenjarige leeftijd maakte ik zelf mijn eerste luidsprekerbox. Toen ik vijftien was ben ik nog een tijdje diskjockey geweest, want zo kon ik de luidsprekerboxen die ik zelf maakte ook laten horen. Af en toe verkocht ik er een zodat ik zelf weer betere kon maken. 

Als vakantiewerk stond ik al heel jong advies te geven aan de bezoekende klanten in een HiFi winkel. De apparatuur die daar werd verkocht kom ik nu weer als 'vintage' tegen.

1965

Liefde voor JBL

Rond die tijd kwam ik ook in aanraking met JBL. Achter mijn school was een kleine winkel die JBL verkocht. Ik kwam daar meerdere keren per week. De eigenaar begreep ook wel dat ik nog veel te jong was om dit te kopen, maar vond mijn interesse en enthousiasme erg leuk. Bij de introductie van de JBL L100 had hij speciaal op mij gewacht, zodat hij samen met mij de eerste set JBL L100 uit kon pakken. En zodat we uiteraard ook voor het eerst er samen naar konden luisteren. 

Toen ik zeventien was werkte ik als geluidstechnicus in een geluidsstudio in Tilburg. Hierdoor kwam ik ook in allerlei andere studio’s om te werken. Ik heb zo met diverse JBL Studio Monitoren gewerkt, van 4310 tot 4350.

1980

Geluidstechnicus in hart en nieren

Na een jaar of vier werd ik zelfstandig geluidstechnicus en heb allerlei projecten gedaan. Hier in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Ook heb ik zo heel wat uren in studio's doorgebracht en op allerlei locaties het geluid verzorgd voor vele bedrijven en vele artiesten.

Dat werk doe ik niet meer, maar je blijft geluidstechnicus met een paar goede oren en een berg ervaring.

Ik ben zelf luidsprekerboxen blijven ontwikkelen en heb een enorme hoeveelheid ervaring opgedaan.

Het zal duidelijk zijn dat ik door mijn werk als geluidstechnicus, de professionele apparatuur steeds meer ben gaan waarderen.

1970

De geur
van JBL luidsprekers

De manier waarop JBL luidsprekers bouwde, sloot helemaal aan bij mijn idee over hoe professionele luidsprekers gemaakt moesten worden.

Ik heb er nu erg veel plezier in om de luidsprekers, die ik vroeger zo vaak tegenkwam, niet verloren te laten gaan. In de werkplaats ruikt het hetzelfde als toen je vroeger een doos met JBL luidsprekers openmaakte, heerlijk!

2017

Ervaring

Met al deze jaren aan ervaring kan ik nu bij JBL VINTAGE SPEAKER RESTORATION doen wat ik eigenlijk altijd al had willen doen.

We doen er dan ook alles aan om de JBL luidsprekerboxen en de componenten weer de uitstraling te geven die ze hadden toen ze de fabriek verlieten. Of zelfs mooier qua uiterlijk, maar zeker ook qua geluid.